Παραλίες Κάρπαθου

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της Καρπάθου είναι η μεγάλη εναλλαγή των τοπίων και του φυσικού κάλλους της. Αυτό έχει αντίκτυπο και στις αρκετές παραλίες που διαθέτει το νησί. Οι νότιες παραλίες είναι πιο εύκολα προσβάσιμες, κάτι που σημαίνει ότι προσελκύουουν αρκετό κόσμο. Οι περισσότερες από αυτές είναι οργανωμένες, ενώ λόγω των ανέμων που επικρατούν σε αυτή την περιοχή του νησιού, υπάρχουν 2 παραλίες, του Αφιάρτη και του Αγριλαοπόταμου, που προσελκύουν τους λάτρεις της ιστιοσανίδας(windsurfing), ανά τον κόσμο. Να σημειωθεί εδώ, ότι ο Όμηρος προσδίδει στην Κάρπαθο, τον επιθετικό προσδιορισμό “Ηνεμόεσσα”.

Άλλες παραλίες που μπορείτε να επισκεφθείτε είναι η Αμμοοπή, η Αρκάσα, ο Διακόφτης και η Άφωτη.
Στο μέσο του νησιού κι ανατολικά, θα βρούμε την Κυρα- Παναγιά όπου δεσπόζει και το ομώνυμο εκκλησάκι, την Άπελλα που μόλις την αντικρύζεις από ψηλά νομίζεις ότι βλέπεις έναν ζωντανό πίνακα ζωγραφικής και πιο βόρεια συναντάς το γραφικό ψαροχώρι του Αγίου Νικολάου που διαθέτει μια μικρή και λιγότερο πολυσύχναστη παραλία, καθώς και καραβάκια για άλλες παραλίες μη προσβάσιμες.

Για όσους όμως προτιμούν παραλίες με λίγο ή και ελάχιστο κόσμο, προτείνεται ως ορμητήριο το Διαφάνι, το οποίο αποτελεί και το δεύτερο λιμάνι του νησιού , μετά τα Πηγάδια. Από το Διαφάνι, λοιπόν, ξεκινούν καραβάκια που θα σας πάνε σε παραλίες προσβάσιμες μόνο μέσω θαλάσσης. Καλό θα είναι, αν προτιμήσετε τέτοιες παραλίες, να έχετε μαζί σας νερό απαραιτήτως και ίσως κάποιο φαγώσιμο σε περίπτωση που χρειαστεί.
Με το αυτοκίνητο μπορείτε να επισκεφτείτε για κολύμπι την Βανάντα προς το βορά, ενώ νότια του Διαφανίου βρίσκεται η Φορόκλη και ο Παπά Μηνάς.